Wednesday, 4 August 2021

Wearable Tech - Simon Game - Hardware

Aquest estiu he assistit a un curset molt interessant, Tecnologia Vestible, organitzat per Qstura i impartit per n'Oriol Boix i la Sílvia Castelló. I aquest és el projecte que he desenvolupat, fruit del que n'he après i el que he investigat després.

Objectiu

Em proposo fer una bossa de roba amb elements electrònics incorporats, inclosa una placa Adafruit, que la convertiran en un joc, el Simon.

Així és com ha quedat:




Material i eines

Faré servir la versió de MakeCode per Adafruit offline, un entorn de programació tipus drag-and-drop que permet rebre informació de la placa i facilita així la resolució dels problemes que puguin sortir per errors de programació.

Aquesta és la versió offline. Es pot fer servir la versió online, però no permet rebre missatges de la placa en funcionament.

I a més... roba, fils, agulles, tisores, didal, màquina de cosir i altres estris de costura.

En l'apartat electrònic, una Circuit Playground Express (Adafruit), 4 neopíxels RGB, fil de cosir d'acer inoxidable i un portapiles.

La placa

Aquesta placa incorpora diversos sensors (temperatura, llum, so, acceleròmetre) i dos botons, dels quals només faré servir l'A

La CPE té 7 entrades capacitatives (A1-A7), la qual cosa vol dir que reben un senyal quan les toques o toques algun material conductor que hi està connectat. Posaré uns pètals de colors al voltant, amb un botó cada un per controlar el joc.



Alerta: El pin A0 no és capacitatiu i vaig decidir fer-ho servir per controlar els neopíxels. Va ser un error, fruit de no llegir atentament les especificacions, ja que encara que pot fer-se servir com a entrada o sortida analògica o digital, interfereix amb la sortida de so. 
Bé, de fet la meva experiència és la contraria, el so interfereix amb el pin A0 i des del moment que sona alguna cosa, ja no rep correctament els senyals que se li envien. Resum, vaig haver d'anul·lar l'entrada capacitativa A1 i fer servir el pin per controlar els neopíxels, i així la meva flor va passar de tenir set fulles a tenir-ne sis (la taronja no fa res). 


Porta també 10 LEDs RGB, que en teoria poden emetre millions de colors diferents, però alerta perquè he tingut dificultats per distingir el groc del taronja. Millor quedar-se amb els bàsics. Els encendré amb el color del botó que hagi tocat l'usuari o amb el que escolli la màquina ;)




Les respostes del joc a la interacció de l'usuari les codificaré amb llums de colors dels 4 neopíxels cosits al voltant. Per enviar les ordres faré servir el pin A1 i per alimentar-los la sortida VOUT (de 5 V) i el pin GND (terra).

Aquest seria l'esquema elèctric:



Alerta: El fil d'acer inoxidable no està recobert de cap mena d'aïllant, per la qual cosa es poden produir curtcircuits amb molta facilitat. Les connexions del VOUT i el GND arriben i surten del mateix pin del neopíxel i no cal tallar el fil. En canvi la connexió al pin de senyal (A1) arriba a un pin i surt d'un altre, per tant, cal tallar el fil i iniciar una nova connexió en el pin de sortida.

En el projecte final el fil no es veu perquè ho he cosit a una entretela, però també pot quedar bonic si es veu.

Per no fer més llarga aquesta entrada, he fet una entrada nova per explicar la programació. La trobareu aquí